RECEPTY ADVENI

Banitsa

Bez lepku Bez sóji

Banitsa
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska, pak se s ním jistojistě potkáte. O čem je řeč? Přece o slaném koláči banitsa (někdy též banica). Jeho příprava je geniálně jednoduchá a chuť přímo božská. Jedná se v podstatě o dlouhý tenký závin z filo těsta se slanou náplní, který se následně stočí do „šneka“ a upeče. Připravuje se v různých variantách – do jedné se přidává dýně, do jiné špenát. Základní recept však představuje směs ze šlehaných vajec, bílého jogurtu a balkánského sýra. Banitsa se v Bulharsku podává nejčastěji studená k snídani, ale není to podmínkou. Koláč stejně dobře funguje jako hlavní jídlo či příloha. Bulhaři připravují banitsu také na Vánoce a na Silvestra. Tehdy do ní přidávají tzv. kusmeti, tedy malé drobnosti pro štěstí. Mohou to být mince nebo např. papírky s citáty věstící nejčastěji štěstí, zdraví či úspěch. Že se letos k moři nechystáte? Nevadí, banitsa bude chutnat stejně dobře i na chalupě u lesa.

Nejdříve připravíme náplň.

Do mísy dáme nadrobený sýr, jogurt a vejce a vše rozmícháme nejlépe elektrickým šlehačem, můžeme přidat třeba olivy nebo bylinky.

Filo těsto připravíme tradičním způsobem.

Těsto rozdělíme na 2 díly. Jeden díl zabalíme do potravinové fólie, budeme ho zpracovávat za chvíli.

První díl těsta rozválíme na škrobem posypané pracovní ploše na plát zhruba 50 × 30 cm, nebo maximum, které zvládneme – viz foto 1.

Aby se nám s těstem lépe manipulovalo, rozdělíme si ho na 2 části. Vzniknou nám 2 pruhy 25 × 30 cm – viz foto 2, které ještě přeložíme směrem nahoru, a budeme mít tedy 2 kousky 25 × 15 cm – viz foto 3.

Na každý rozetřeme ¼ náplně a zarolujeme – viz foto 4 a 5.

Každý kousek uložíme do máslem vymazané formy. Začneme od středu a jednotlivé kousky stáčíme dokola – viz foto 6. Pokud nám těsto popraská, nevadí.

Druhý odložený kousek těsta zpracujeme stejně.

Takto připravenou banitsu ve formě potřeme rozšlehaným vajíčkem – viz foto 7.

Formu vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 18 minut na program horní a dolní ohřev.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa
  • recept Banitsa