Banitsa
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska, pak se s ním jistojistě potkáte. O čem je řeč? Přece o slaném koláči banitsa (někdy též banica). Jeho příprava je geniálně jednoduchá a chuť přímo božská. Jedná se v podstatě o dlouhý tenký závin z filo těsta se slanou náplní, který se následně stočí do „šneka“ a upeče. Připravuje se v různých variantách – do jedné se přidává dýně, do jiné špenát. Základní recept však představuje směs ze šlehaných vajec, bílého jogurtu a balkánského sýra. Banitsa se v Bulharsku podává nejčastěji studená k snídani, ale není to podmínkou. Koláč stejně dobře funguje jako hlavní jídlo či příloha. Bulhaři připravují banitsu také na Vánoce a na Silvestra. Tehdy do ní přidávají tzv. kusmeti, tedy malé drobnosti pro štěstí. Mohou to být mince nebo např. papírky s citáty věstící nejčastěji štěstí, zdraví či úspěch. Že se letos k moři nechystáte? Nevadí, banitsa bude chutnat stejně dobře i na chalupě u lesa.
Nejdříve připravíme náplň.
Do mísy dáme nadrobený sýr, jogurt a vejce a vše rozmícháme nejlépe elektrickým šlehačem, můžeme přidat třeba olivy nebo bylinky.
Filo těsto připravíme tradičním způsobem.
Těsto rozdělíme na 2 díly. Jeden díl zabalíme do potravinové fólie, budeme ho zpracovávat za chvíli.
První díl těsta rozválíme na škrobem posypané pracovní ploše na plát zhruba 50 × 30 cm, nebo maximum, které zvládneme – viz foto 1.
Aby se nám s těstem lépe manipulovalo, rozdělíme si ho na 2 části. Vzniknou nám 2 pruhy 25 × 30 cm – viz foto 2, které ještě přeložíme směrem nahoru, a budeme mít tedy 2 kousky 25 × 15 cm – viz foto 3.
Na každý rozetřeme ¼ náplně a zarolujeme – viz foto 4 a 5.
Každý kousek uložíme do máslem vymazané formy. Začneme od středu a jednotlivé kousky stáčíme dokola – viz foto 6. Pokud nám těsto popraská, nevadí.
Druhý odložený kousek těsta zpracujeme stejně.
Takto připravenou banitsu ve formě potřeme rozšlehaným vajíčkem – viz foto 7.
Formu vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 18 minut na program horní a dolní ohřev.