RECEPTY ADVENI

Baklava z filo těsta připraveného zjednodušeně

Bez lepku Bez sóji

Baklava z filo těsta připraveného zjednodušeně
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Na sirup

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

O baklavě píšeme již zde. Tam pracujeme s filo těstem připraveným tradičním způsobem. Ovšem baklavu můžeme upéct také z filo těsta připraveného zjednodušeně. Pokud tento způsob upřednostňujete, pak čtěte dál.

Těsto připravíme z dvojité dávky podle návodu na zjednodušenou přípravu filo těsta. Jednotlivé listy budeme péct, pokud možno, na pánvi o průměru dna 21 cm, aby posléze pasovaly do stejně velké formy.

Rozpustíme máslo a uvaříme sirup, kterým budeme baklavu polévat.

Do hrnce dáme vodu, cukr, med, citronovou šťávu a chvíli povaříme. Odstavíme bokem.

Nachystané listy na sebe vrstvíme stejně jako u klasické baklavy do máslem vymazané formy, každý list také promazáváme máslem.

Pokud se nám podařilo udělat všech 28 listů, uložíme jich do formy 13, posypeme polovinou vlašských ořechů, polijeme pár lžícemi sirupu, dáme další 2 listy těsta, pomažeme máslem a posypeme zbytkem vlašských ořechů, které opět zalijeme několika lžícemi sirupu. Na ořechy opět postupně navrstvíme zbylých 13 listů a nezapomeneme každý list pomazat máslem.

Baklavu ve formě nakrájíme, zalijeme zbytkem másla a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 18 minut, program horní a dolní ohřev.

Upečenou baklavu vyndáme z trouby, zalijeme zbytkem sirupu a necháme vychladnout. Pozor při pečení ve skle a keramice, sirup by měl být horký a naléváme ho opatrně po těstě, aby nám nepraskla forma.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Baklava z filo těsta připraveného zjednodušeně