Baklava z filo těsta připraveného zjednodušeně
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na náplň
Na sirup
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
O baklavě píšeme již zde. Tam pracujeme s filo těstem připraveným tradičním způsobem. Ovšem baklavu můžeme upéct také z filo těsta připraveného zjednodušeně. Pokud tento způsob upřednostňujete, pak čtěte dál.
Těsto připravíme z dvojité dávky podle návodu na zjednodušenou přípravu filo těsta. Jednotlivé listy budeme péct, pokud možno, na pánvi o průměru dna 21 cm, aby posléze pasovaly do stejně velké formy.
Rozpustíme máslo a uvaříme sirup, kterým budeme baklavu polévat.
Do hrnce dáme vodu, cukr, med, citronovou šťávu a chvíli povaříme. Odstavíme bokem.
Nachystané listy na sebe vrstvíme stejně jako u klasické baklavy do máslem vymazané formy, každý list také promazáváme máslem.
Pokud se nám podařilo udělat všech 28 listů, uložíme jich do formy 13, posypeme polovinou vlašských ořechů, polijeme pár lžícemi sirupu, dáme další 2 listy těsta, pomažeme máslem a posypeme zbytkem vlašských ořechů, které opět zalijeme několika lžícemi sirupu. Na ořechy opět postupně navrstvíme zbylých 13 listů a nezapomeneme každý list pomazat máslem.
Baklavu ve formě nakrájíme, zalijeme zbytkem másla a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 18 minut, program horní a dolní ohřev.
Upečenou baklavu vyndáme z trouby, zalijeme zbytkem sirupu a necháme vychladnout. Pozor při pečení ve skle a keramice, sirup by měl být horký a naléváme ho opatrně po těstě, aby nám nepraskla forma.