RECEPTY ADVENI

Baklava

Bez lepku Bez sóji

Baklava
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Na sirup

Na další zpracování těsta

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

S touto sladkou tučnou dobrotou se dnes můžete nejčastěji potkat na dovolené v Turecku, ale peče se i na Balkáně, v Íránu, Afghánistánu či na Kavkaze, tedy na území bývalé Osmanské říše. Její původ není zcela jasný, ale v podobě, v jaké ji známe dnes, se pravděpodobně začala poprvé připravovat v tureckých palácích. Ani etymologie názvu není jednoznačná. Některé prameny uvádějí, že slovo „baklava“ může pocházet z mongolského bayla, které znamená vázat, zabalit, navršit. Jiné zdroje se přiklánějí spíše ke složenině tureckého bak a arménského lavaš, která by se dala volně přeložit jako „vypadá jako chléb“. Baklava je zákusek tvořený tenkými vrstvami filo těsta, které se prokládají bohatou vrstvou sekaných ořechů a medu či sirupu. Je přitom možné použít různé druhy ořechů – k velmi oblíbeným patří např. baklava pistáciová. Jedná se o velmi sladký a sytý dezert, proto se podává pokrájený na malé čtverečky. Pro všechny, kdo se na chvíli chtějí přenést do slunného Turecka, přinášíme tento osvědčený recept.

Filo těsto připravíme dle receptu zde.

Těsto si rozdělíme na 4 části, které budeme postupně zpracovávat. Pracujeme vždy s jednou části, zbylé části si zabalíme do potravinové fólie.

Pracovní plochu si posypeme kukuřičným škrobem. První část těsta lehce rozválíme válečkem zhruba na výšku naší formy. Nyní budeme válet do stran. Těsto potřebujeme co nejtenčí, mělo by být takřka průhledné. Začneme válet od středu k jedné straně a to nejlépe tak, že dlaněmi tlačíme na váleček a rolujeme ho po těstě. Těsto se musí pod válečkem volně pohybovat po pracovní ploše. Občas proto těsto na váleček namotáme, podsypeme škrobem a pak pokračujeme ve válení. Hlídáme také, aby na válečku nezůstávaly kousky nalepeného těsta, ty sundáme, jinak by se těsto trhalo. Pokud se těsto lepí na váleček, lehce ho poprášíme kukuřičným škrobem. Stejně rozválíme těsto od středu i na druhou stranu – viz foto 1.

těsto rozválíme filo válečkem

Těsto rozkrájíme na požadovaný rozměr a tvar. Snažíme se mít co nejméně odpadu. Můžeme si pomoct např. pokličkou, dortovou formou, rádýlkem, apod. Zkušenější pekaři zvládnou z jedné části 3 kruhy o průměru 21 cm – viz foto 2.

vykrojíme jednotlivé kruhy

Vykrojené kruhy si skládáme na sebe a z vrchu je přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií. Odřezky z pracovní plochy si zabalíme do potravinářské fólie, budeme je zpracovávat později s ostatními odřezky – viz foto 3.

odřezky uložíme
spacer

Další 3 části těsta zpracujeme stejným způsobem jako první část.

Ke všem odloženým odřezkům přidáme asi lžíci vody a lžíci oleje a znova propracujeme buď v robotu, nebo ručně. Těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako na začátku, nejspíše bude malinko tužší. Pokud se stále příliš sype, můžeme přidat opět trochu vody a oleje.

Takto zpracované těsto rozdělíme na 2 části. Každou část opět vyválíme na pracovní ploše, kterou jsme podsypali kukuřičným škrobem a vykrojíme z každé 3 kruhy.

Nyní bychom měli mít celkem 18 vykrojených kruhů – viz foto 4.

budeme mít celkem 18 kruhů
spacer

Odřezky z posledních tří kruhů nebudeme znovu propracovávat, protože by výsledné těsto bylo příliš tuhé a křehké, dáme je ale stranou, později je budeme přidávat do formy.

Teď rozpustíme máslo a uvaříme sirup, kterým budeme baklavu polévat.

Do hrnce dáme vodu, cukr, med, citronovou šťávu a chvíli povaříme. Odstavíme bokem.

Dno formy, ve které budeme baklavu péct, potřeme rozpuštěným máslem. Postupně budeme vrstvit vykrojené kruhy, které vždy promažeme máslem – viz foto 5 a 6. Těsto neuhlazujeme, máslem nešetříme. Tady někde mezi jednotlivá patra uložíme odřezky. Celkem navrstvíme 8 kruhů, na horní (osmý) kruh nasypeme polovinu pistácií – viz foto 7, polijeme pár lžícemi sirupu – viz foto 8, dáme další plát těsta, který pomažeme máslem – viz foto 9 a nasypeme na něj zbytek pistácií – viz foto 10, které opět zalijeme několika lžícemi sirupu – viz foto 11. Na pistácie opět postupně navrstvíme zbylých osm kruhů a nezapomeneme každý plát pomazat máslem.

formu vymažeme máslem, uložíme první plát a potřeme máslem
na osmý plát nasypeme polovinu pistácií, polijeme pár lžícemi sirupu
položíme další plát těsta, který pomažeme máslem
spacer
na osmý plát nasypeme polovinu pistácií
polijeme pár lžícemi sirupu

Baklavu si nyní ve formě nakrájíme – viz foto 12, zalijeme zbytkem másla a potřeme rozšlehaným vajíčkem – viz foto 13.

poklademe zbylými osmi pláty a ve formě nakrájíme

Plech umístíme zhruba doprostřed trouby a pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C asi 18 minut na program horní a dolní ohřev -– viz foto 14.

Upečenou baklavu vyndáme z trouby, zalijeme zbytkem sirupu a necháme vychladnout – viz foto 15. Pozor při pečení ve skle a keramice, sirup by měl být horký a nalíváme ho opatrně po těstě, aby nám nepraskla forma.

zalijeme zbytkem másla a potřeme rozšlehaným vajíčkem, upečeme
zalijeme zbytkem sirupu a necháme vychladnout
Foto: Lenka Jurečková
  • recept Baklava
  • recept Baklava
  • recept Baklava