Bagety z poliše
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
První den budeme potřebovat
Druhý den budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud vás zaujal můj recept na bulky z poliše, mám zde pro vás ještě jeden takový zázrak. Tentokrát jsem ale vynechala kefír a máslo a vytvořila jsem bezmléčnou variantu s vodou a olejem. Bagety nebudou sice voňavé po másle, ale za to budou vykřupanější. Kdo zkoušel bulky, už ví, jak na to. Pro ty, kdo začali číst právě tady - pečivem z poliše se rozumí pečivo, kdy jedna třetina těsta s minimem droždí pracuje 24 hodin v lednici. Díky tomu „chytne“ pečivo lehce nakyslou a jemnou chuť. Recept je tedy časově náročnější, ale uvidíte, že čekání se vyplatí.
Z výše uvedených surovin připravíme 2–3 bagety.
První den z uvedených ingrediencí vypracujeme v míse hladké těstíčko. Mísu přetáhneme potravinovou folií a vložíme ji na 24 hodin do lednice. (Já mám v lednici 2 °C, pokud máte lednici nastavenou na více stupňů, může být zrání rychlejší.)
Po 24 hodinách vyndáme mísu na linku a necháme 1 hodinu v teple odstát, těstíčko ještě trochu nabude na objemu a poskočí.
Po hodině do mísy přidáme ingredience uvedené výše u druhého dne. Mixérem s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto, které přetáhneme potravinovou folií a necháme ho zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejeme na 250 °C a vložíme do ní formu na pečení baget i s víkem.
Těsto rozdělíme na 2–3 stejně veliké kousky. Každý kousek propracujeme na pomoučené ploše, zformujeme do tvaru baget a dáme kynout na plech na bagety vyložený pečícím papírem.
Zhruba po patnácti minutách otevřeme troubu, odklopíme víko a bagety umístíme na spodní část formy a přiklopíme. Po půl hodině víko odděláme a dopékáme do požadované barvy.
Poznámka: Na pečení baget používám formu od Emile Henry.