Bábovka řepová s citronovou polevou
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Na citronovou polevu
Na ozdobení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Mrkvový dort, cuketová buchta, dýňový koláč, … to vše už tady bylo. Ale červená řepa netradičně v tradiční bábovce – to chce trochu odvahy. Ovšem vyplatí se. Výsledek stojí za to. Pokud se vám někde v lednici choulí kousek této nenápadné superpotraviny, neváhejte a překvapte své blízké.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zatím ho ponecháme stranou.
Žloutky s cukrem a medem vyšleháme do světlé pěny.
Přilijeme olej a znovu lehce vyšleháme.
Vmícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem a nasekanými ořechy a následně na jemno nastrouhanou vařenou červenou řepu.
Na závěr jemně vmícháme připravený bílkový sníh.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.
Vychladlou bábovku polijeme citronovou polevou, kterou připravíme tak, že moučkový cukr utřeme dohladka s citronovou šťávou a vroucí vodou.
Dozdobíme mandlovými špalíčky.