Bábovka mandlová s marcipánem
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na marcipán
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené mandle a cukr. Poměr těchto dvou ingrediencí není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší množství mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Mandle jsou poměrně drahou surovinou, a tak jsou v méně kvalitních marcipánech částečně nahrazovány např. burskými nebo lískovými oříšky a mandlová chuť se dociluje pomocí aromatu. To ale nehrozí v této naší bábovce. Pro ni si marcipán vyrobíme vlastnoručně. Není to vůbec těžké a ocení to i ty nejmlsnější jazýčky.
Marcipán
Nejprve si připravíme marcipán. Do mísy nasypeme mleté mandle a cukr a promícháme.
Postupně přidáváme bílek, dokud se hmota nespojí v tužší těsto. Dáme na chvíli odpočinout do lednice. Pozor, na dané množství mandlí a cukru použijeme zhruba jen polovinu bílku. Zbytek můžeme zpracovat při přípravě těsta níže.
Těsto
Mezitím si nachystáme těsto na bábovku.
Oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Dáme stranou.
Do mísy dáme žloutky (6 ks, tj. 5 ks z těsta na bábovku a 1 ks, co nám zbyl z přípravy marcipánu), cukr, máslo a utřeme do světlé pěny, přidáme Amaretto, mleté mandle a směs BAKE A CAKE smíchanou s kypřicím práškem.
Na závěr opatrně vmícháme připravený vyšlehaný sníh.
Z lednice vytáhneme marcipán a na hrubém struhadle ho nastrouháme, nebo na kousky natrháme a ručně vmícháme do těsta.
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Můžeme na to použít olej a mleté mandle.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170–180 °C zhruba 50 minut. Zda je bábovka upečená, zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme do středu a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme chvíli odpočinout a pak ji vyklopíme z formy.
Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme (tato se pekla ve staré hliníkové formě).