Bábovka maková se švestkami
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Mák a švestky – to je přímo prezidentská kombinace. Vždyť švestkové knedlíky s mákem byly nejoblíbenějším jídlem našeho prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Traduje se, že když se podávaly, vzal si TGM nejprve tři, ale nikdy neodolal, a pak si ještě tři přidal. Kolik kousků bábovky by si náš první prezident asi tak nechal naservírovat? To už se nedozvíme. Jisté ale je, že ani vaši blízcí u jednoho kousku nezůstanou.
Vyšleháme vlažné mléko s vejci, cukry (krystalem a vanilkovým) a máslem.
V míse promícháme směs BAKE A CAKE s kypřicím práškem, mletým mákem, nastrouhanou citronovou kůrou a sušenýma na drobno nakrájenýma švestkami.
Sypkou směs postupně důkladně vmícháme do tekuté, až nám vznikne řidší těsto.
Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou a těsto nalijeme dovnitř.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Zda je bábovka upečená, zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme.
Vychladlou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.