RECEPTY ADVENI

Bábovka maková se švestkami

Bez lepku Bez sóji

Bábovka maková se švestkami

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Mák a švestky – to je přímo prezidentská kombinace. Vždyť švestkové knedlíky s mákem byly nejoblíbenějším jídlem našeho prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Traduje se, že když se podávaly, vzal si TGM nejprve tři, ale nikdy neodolal, a pak si ještě tři přidal. Kolik kousků bábovky by si náš první prezident asi tak nechal naservírovat? To už se nedozvíme. Jisté ale je, že ani vaši blízcí u jednoho kousku nezůstanou.

Vyšleháme vlažné mléko s vejci, cukry (krystalem a vanilkovým) a máslem.

V míse promícháme směs BAKE A CAKE s kypřicím práškem, mletým mákem, nastrouhanou citronovou kůrou a sušenýma na drobno nakrájenýma švestkami.

Sypkou směs postupně důkladně vmícháme do tekuté, až nám vznikne řidší těsto.

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou a těsto nalijeme dovnitř.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Zda je bábovka upečená, zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme.

Vychladlou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

Foto: Adveni
  • recept Bábovka maková se švestkami
  • recept Bábovka maková se švestkami