Bábovka kokosovogranková
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Název Granko je zkratka sousloví granulované kakao. Věděli jste, že pojmenování tohoto prvního českého rozpustného kakaa vzešlo z veřejné soutěže v roce 1978? Výherce měl získat 1500 Kč. Do finále tenkrát postoupilo těchto sedm názvů: Gran, Granko, Azték, Ko-kao, Minko, Grankao, Caona a Senko. Překvapivě vítězný název zaslalo 7 soutěžících. Dodnes se neví, jak je to možné, zda šlo pouze o náhodu, nebo zda mohli soutěžící „opisovat“. Sedm výherců si nakonec rozdělilo 3000 a každý tak dostal 428 Kčs. Kokosová buchta s Grankem mi připomíná studentská léta, pekly jsme ji s kamarádkami často, tenkrát ovšem ještě v lepkové podobě. Je moc dobrá a přitom tak jednoduchá. Tato bezlepková varianta nepotřebovala oproti klasice téměř žádné úpravy, Fialová směs BAKE A CAKE nahradila běžnou mouku skvěle.
Smícháme sypké ingredience: směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek, moučkový cukr, kakao Granko a strouhaný sušený kokos.
Přidáme vejce, jogurt, rum a olej a důkladně promícháme.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme kokosem a přelijeme do ní těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.
Bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem, až když je zchladlá.