Bábovka citronová s mákem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na citronovou polevu
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Inspirací pro tuto bábovku nám byl recept uvedený na fresh.iprima.cz, který jsme převedli do bezlepkové varianty. Bezlepková varianta nepotřebovala oproti klasice žádné úpravy, směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) nahradila běžnou mouku skvěle. Originální spojení citronu a máku okouzlí nejen milovníky kyselkavých chutí. Bábovka je nadýchaná a osvěžující.
Utřeme změklé máslo, cukr krupici a vanilkový cukr.
K utřenému máslu s cukry postupně přidáme vejce, šťávu z jednoho citronu a citronovou kůru podle chuti. (Nelekejte se, máslo se úplně nerozpustí, stále bude tvořit malé hrudky, ale to je v pořádku.)
Smícháme všechny sypké ingredience: směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek, špetku soli a mák a přidáme je k máslu s cukry a citronem. Vznikne nám malinko tužší těsto.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přendáme do ní těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Po prvních 20 minutách pečení přikryjeme vrch formy alobalem a dále pečeme s ním. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.
Vychladlou bábovku polijeme citronovou polevou, kterou připravíme tak, že moučkový cukr utřeme dohladka s citronovou šťávou.
Inspirováno receptem uveřejněným na fresh.iprima.cz.