Babiččiny máslové sušenky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Případně též
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Iva tento recept získala od své babičky a sušenky již od mládí pekla pro své dcery. Do bezlepkové podoby recept převedla v roce 2004 pro svého vnuka. Recept se stal v české bezlepkové komunitě brzy dobře známý. V roce 2019 Iva zkusila své proslulé sušenky ze ŽLUTÉ Adveni a od té doby je peče už výhradě z této směsi. Zkuste to také, hodí se pro bezpočet příležitostí a vždy udělají radost, uvidíte.
Utřeme máslo, postupně k němu přidáme cukry a vejce.
Přisypeme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTOU), ale zamícháme ji pouze ručně (tedy nikoliv robotem). Pokud chceme skořicové sušenky, do směsi BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) stačí přidat dle chuti skořici. Pro kakaovou variantu, 3–4 lžíce ŽLUTÉ směsi nahradíme kakaem.
Vzniklé těsto necháme odpočinout v lednici 2 hodiny.
Vyválíme těsto a vykrajujeme oblíbené tvary. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pozor, pak vložíme plech do lednice a připravené tvary necháme cca 30 minut chladit. Takto zajistíme, že se nám následně při pečení neroztečou.
V horkovzdušné troubě pečeme na 170 °C cca 12 minut. (Pro dobu pečení vždy vezměte v potaz zkušenosti s vaší troubou.)
Po upečení je nutné nechat sušenky chladnout na pečícím papíře, aby ztuhly.
Z výše uvedených surovin připravíme cca 1,10 kg sušenek.
Poznámka
Můžeme si pohrát i s barvami. Červenou docílíme pomocí řepy, zelenou pomocí matcha čaje, …