Argentinské empanadas (taštičky) s hovězím
Bez lepku

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na smažení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Zatímco pravé ruské pirožky plněné masem se nejčastěji pečou z těsta kynutého, tyto argentinské empanadas, taštičky plněné hovězím, jsou z těsta křehkého a smaží se. Ovšem nejsme v Argentině a tak, co se týče náplně, můžeme popustit uzdu fantazii a naplnit je třeba pečenou zeleninou, fazolovou pastou, … Ti, kdo upřednostní náplň sladkou, mohou připravit taštičky plněné zkaramelizovanými skořicovými jablíčky.
V míse smícháme směs PASTA & GNOCCHI (tzv. ČERVENÁ) prášek do pečiva a sůl. Přidáme vejce, máslo a vodu. Vypracujeme těsto, které dáme ztuhnout na alespoň 1 hodinu do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Na tuku zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme mleté hovězí maso a zprudka ho osmažíme, rozdrobíme přitom všechny hrudky slepeného masa. Když je maso osmažené do hněda, přidáme česnek, nasekané olivy, rozinky, na kostičky nakrájené uvařené brambory, uvařená a na kostičky nakrájená vejce, sůl dle chuti a zalijeme hovězím vývarem. Dobře povaříme. Náplň necháme úplně vychladnout.
Ze ztuhlého těsta oddělíme kousek o hmotnosti zhruba 40 – 50 g a rozválíme ho na cca 1 mm tenkou placičku. Také můžeme rozválet celou várku těsta a z plátu vykrajovat kolečka.
Na kolečko (placičku) z těsta dáme 2 lžičky zcela vychladlé náplně. Těsto překlopíme napůl, okraje zmáčkneme k sobě. Od jednoho okraje půlměsíce začneme „šev“ a to tak, že asi centimetr okraje přehneme dovnitř a lehce zmáčkneme. Postoupíme o další centimetr a znovu přehneme. Nový přehyb zčásti překryje ten starý a tak vzniká „šev“. Takto postupujeme směrem k druhému konci půlměsíčku. Tvoříme uzavřené taštičky, které nepraskají, a náplň je v nich spolehlivě upevněná.
Naplněné taštičky smažíme ve vyšší vrstvě oleje do růžova.
Usmažené taštičky pokládáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk.