Arašídové cukroví
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
I když arašídům mnozí neřeknou jinak než burské oříšky, podzemnice olejná patří mezi luštěniny. S ořechy tedy botanicky nemá nic společného, naopak je to příbuzná hrášku a fazole. Podzemnice olejná pochází z Jižní Ameriky, za její plod se považuje lusk. Ten obsahuje 1–7 semen – arašídů, nebo, chcete-li, buráků, buráčků, burských oříšků. Ty se řadí k suchým skořápkovým plodům, někdy se hovoří o tzv. skořápkovém ovoci. Ale abychom to s tím názvoslovím ještě více nezamotali. Že jsou arašídy pro některé osoby velmi nebezpečným alergenem, se obecně ví. Jinak jsou však bohaté na živiny, obsahují více než 25 % bílkovin a vynikají i obsahem vitamínu B. Jejich chuť je výborná, proto jsou nejen celé oříšky, ale i olej z nich v potravinářství tak oblíbené. Vy si ji můžete vychutnat v tomto originálním receptu, který můžete zpracovat do podoby vánočního cukroví, nebo arašídových sušenek, které se dají s úspěchem péct po celý rok.
Heru vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem. Přimícháme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) a mleté pražené arašídy. Pokud chceme připravit tmavou verzi sušenek, přidáme kakao nebo karob. Vypracujeme těsto, zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici cca 1 hodinu odpočinout.
Troubu předehřejeme na 180 °C program horní-spodní ohřev. Těsto vyválíme na placku cca 5 mm silnou a vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme na střední poloze trouby cca 15 minut do zlatova.