Amaretti
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Amaretti jsou malé sušenky původem z Itálie. Nejstarší zmínky o nich pocházejí už ze středověku. K nejznámějším variantám patří lombardské amaretti di Saronno (suché a křupavé) a ligurské amaretti di Sassello (měkké a podobné marcipánu). Typickou jemně nahořklou chuť sušenkám dodávají mandle a v původním receptu i hořká jádra meruňek, tzv. „armelline“. Amaretti si můžete vychutnat samotné ke kávě, ale jsou i součástí řady tradičních italských receptů, mimo jiné, Tiramisu.
Z výše uvedeného množství ingrediencí připravíme cca 100 ks drobných sušenek amaretti.
Důležité pokyny na úvod
- Ingredience odvažujeme přesně.
- Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
- Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul.
- Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení sušenek průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.
Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.
Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*. Jakmile se začne tvořit vyšší vrstva pěny (podobná pěně u piva; cca po 4 minutách), přisypeme krupicový cukr.
*Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp.
Takto šleháme celkem 20 minut.
Získáme velmi pevný lesklý sníh.
Do sněhu zlehka vmícháme mleté mandle a mandlový likér.
Plech vyložíme pečícím papírem a ten jemně potřeme máslem (upečené sušenky pak půjdou snadněji sundat).
Malé hromádky těsta klademe na plech s mírnými rozestupy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut.
Pak otevřeme dvířka trouby a necháme amaretti vychladnout.