Amarant v zelenině na způsob rizota
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Pracovní postup
Nejdříve si připravíme zeleninovou směs. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek. Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po chvilce přidáme růžičky brokolice a společně dusíme doměkka.
Amarant vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody (nebo vývaru), osolíme a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Je-li potřeba, přilijeme ještě trošku vody.
Do hotového amarantu přimícháme podušenou zeleninu a dochutíme solí a pepřem.
Poznámka
Toto je zcela základní předpis, zeleninu můžeme různě obměňovat dle sezóny a chuti, můžeme dochutit libovolným kořením či bylinkami. Masožravci mohou přidat i drobné kousky masa, podobně jako do rizota.