RECEPTY ADVENI

Zimní kaštanový koláč s jablky a skořicí

Bez lepku Bez sóji

Zimní kaštanový koláč s jablky a skořicí

Hlavní přísady

Kaštanová mouka 250 g
Kaštanová mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kaštanová mouka má skvělou oříškovou chuť, přitom si na ní mohou pochutnat i mnozí alergici. Zkuste kombinaci s jablky a skořicí, nebudete litovat.

Z prvních 5 ingrediencí vypracujeme pevné těsto (pozor, tapiokového škrobu dáme jen 2 lžíce), které zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice na 30 minut.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč či dort o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení (nebo si jej nachystáme na vyválení a přeneseme pak těsto i s papírem). Vyjmeme těsto z lednice a oddělíme z něj 1/4–1/3 a odložíme jej na ozdobu. Zbytek těsta vyválíme na placku tak, aby okraje přesahovaly o cca 1,5 cm než je obvod formy. Přeneseme těsto do formy a ohneme okraje tak, aby nám vznikl 1 cm vysoký okraj po obvodu. Vidličkou na pár místech probodneme.

Nakrájená jablka smícháme s vlašskými ořechy a brusinkami a zbylým tapiokovým škrobem, přesuneme do připraveného těsta, posypeme skořicí a pokapeme melasou. Ze zbylého těsta vyválíme placku (dobře se válí mezi dvěma papíry na pečení, ideálně tak 3–4 mm) a vykrajujeme formičkami tvary, které se nám líbí, případně uděláme mřížku nebo můžeme těsto nastrouhat. Naskládáme na sebe, stačí lehce přimáčknout. Pečeme v rozehřáté formě 30 minut (pokud nemáte horkovzduch, zvolte nižší pozici v troubě). Dozdobte podle chuti. Kaštanové těsto je po upečení na povrchu trochu křupavější, proto pro krájení zvolte velmi ostrý nůž či počítejte s tím, že se podává na vidličku, protože se trochu rozpadne:)