RECEPTY ADVENI

Zelné „nudle“ s mákem

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Zelné „nudle“ s mákem
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Zelí nakrájíme na kostičky (jako nudle – flíčky), zalijeme trochou vody a uvaříme doměkka. Zelí po uvaření nesléváme zcela dosucha, malé množství vody ponecháme stranou a případně použijeme na polití, aby výsledné nudle nebyly příliš suché. Uvařené nudle posypeme mletým mákem (zdroj vápníku), konopným semínkem (zdroj bílkovin) a podle chuti můžeme přidat mletý kokos a moučkový cukr.

Poznámka

Čerstvé hlávkové zelí obsahuje 91 % vody, přibližně 4.5 % sacharidů, 3 % vlákniny a 1.5 % bílkovin. Dále obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminů C a B12, mangan a zinek. Jeho energetická hodnota je pouze přibližně 100 kJ/100 g.