RECEPTY ADVENI

Zeleninové placičky s plantejnovou moukou

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Zeleninové placičky s plantejnovou moukou
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Placky

Na bazalkový přeliv

Pracovní postup

Plantejnovou mouku využijete klidně pro sladkou i slanou kuchyni, hodí se pro rychlou i pomalejší přípravu. Najdete v ní nejen spoustu vlákniny, ale také další nutriční látky, které vám pomohou vylepšit váš bezlepkový jídelníček.

Listy kadeřávku a mangoldu odtrháme od tuhých stonků a měkké listy nasekáme na drobno. Dáme do hrnce s trochou vody a podusíme 5 minut, zbytek vody slijeme a necháme vychladnout. Dva bílky oddělíme od zbytku vajec a vyšleháme je v pěnu. Smícháme plantejnovou mouku se solí a kurkumou, vmícháme 2 celá vejce a 2 žloutky a olej. Opatrně vmícháme vyšlehané bílky a podušenou zeleninu. Lžící nabíráme hmotu a opékáme na pánvi z obou stran do zlatova. Používám keramickou pánev bez oleje a jde to velmi dobře.

Bazalku nasekáme na drobno, přidáme potřebné množství oleje a trochu citrónové šťávy. Po usmažení placiček na každou rozetřeme trochu připraveného pesta a podáváme ideálně se salátem.