RECEPTY ADVENI

Vzpomínka na Afriku

Bez lepku

Vzpomínka na Afriku
Banánová mouka 250 g
Hlavní přísada
Banánová mouka 250 g
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na korpus

Na krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Banánová mouka, a co si s ní počnu? Sušenky, buchtu, americké lívance? Nakonec jsem vyštrachala a upravila jeden starý lepkový a poměrně nevýrazný recept z ulepené knihovničky Praktické ženy z 90. let minulého století. Ale tahle úprava stojí vskutku za to!

1. Troubu si přehřejeme na 180 °C. Pečící nádobu o rozměrech 20×30 cm si vyložíme pečícím papírem. Oloupeme a nastrouháme si mrkev a jablíčka. Umeleme ořechy. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny, postupně zašleháme celý objem oleje, pak přidáme nastrouhanou mrkev a jablka. V další misce si smícháme všechny sypké části – mouky, skořici, jedlou sodu a prášek do pečiva. Z lednice si vyndáme máslo a tvaroh, aby měly na pozdější šlehání stejnou teplotu a krém se nesrážel.

2. Sypkou směs přidáme k vaječné hmotě s mrkví a jablky a opatrně promícháme. Vzniklé těsto vlijeme do pečící nádoby vystlané peč. papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá a těsto se přestalo lepit. Z povoleného másla a cukrů si vyšleháme máslový krém, postupně přidáváme celý tvaroh a nakonec zašleháme citrónovou šťávu.

3. Koláč vyndáme z trouby a necháme ho v pečící nádobě vychladnout na mřížce. Po vychladnutí opatrně překlopíme na tác a odloupneme z nyní horní části pečící papír. Korpus dozdobíme krémem, případně čerstvým či kompotovaným ovocem a krájíme na kostičky.

Tip

Kdo nemůže mléčné výrobky, ozdobte klasickou bílkovou polevou s citrónovou šťávou nebo potřete pikantní marmeládou a doplňte půlkami vlašských ořechů…