RECEPTY ADVENI

„Vločkové“ banánové sušenky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

„Vločkové“ banánové sušenky
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Pracovní postup

Tyto sušenky používají „tajnou přísadu“, díky které jsou mírně žvýkavé, jako sušenky z ovesných vloček. A navíc spotřebujete přesně ten banán, co zůstal zapomenutý na lince, a teď ho nikdo nechce, protože má tu ošklivou hnědou slupku.

Banán rozmačkejte v misce vidličkou, přidejte „vločky“ a ostatní suroviny kromě přídavků a umíchejte ne úplně soudržné těstíčko. Přidejte dochucovadla a nechte ustát, dokud se vám nerozehřeje trouba na 180 °C. Na plech vyložený papírem na pečení dělejte hromádky, které trochu zploštíte. Z uvedené dávky je jich 6–8. Pečte 10–15 minut, dokud okraje nejsou mírně hnědé.

Poznámka

„Vločky“ vzniknou prosátím polohrubé cizrnové mouky přes cedník nebo síto. Ze čtvrtkilového balení dostanete zhruba onoho čtvrt hrnečku směsi cizrnových slupek (co tam dělají ten pocit ovesných vloček) a hrubší cizrnové krupice, která to spojí místo vajec. Nádavkem máte hladkou cizrnovou mouku, kterou pak použijete do indických receptů :-)