RECEPTY ADVENI

Vlaďčiny donuty

Bez lepku Bez sóji

Vlaďčiny donuty
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Vladěna Halatová

Autor receptu

Vladěna Halatová, především sama celiak a máma, pro kterou se stalo bezlepkové vaření, pečení a kváskování vášní. Vlaďka je autorka tří kuchařek a zdaleka nekončí. Recepty, rady, a tipy sdílí také na svém blogu a sociálních sítích. Najdete tam i informace o jejích kurzech bezlepkového pečení a kváskování, které si vyžádal zájem jejich fanoušků. Kurzy se konají po celé republice a také na Slovensku.

Ingredience

Na těsto

Na polevu

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

U nás doma velice oblíbená smažená dobrota, která z talíře ihned zmizí. Tyto donuty nejsou vůbec mastné, můžete je z jedné strany namáčet v čokoládové, citronové nebo třeba ovocné polevě. Na polevy můžete použít ještě zdobení buď čokoládové, nebo takové, jaké máte rádi. Z tohoto těsta připravíte nejen smažené donuty, ale i koblihy, bavorské vdolečky. Těsto můžete použít také na pečení Vlaďčiných koláčů a vaření kynutých ovocných knedlíků.

Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek.

V míse smícháme smetanu, rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mouku se špetkou soli, pak přidáme bublající kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca hodinu kynout pod utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo.

Poté těsto vložíme na vál, který není třeba moučit, a vytváříme cca 1,5 cm silné válečky asi 13 cm dlouhé, které spojujeme, tvoříme něco jako věnečky. Ty necháme ještě cca 30 minut kynout.

Mezitím si nachystáme do hrnce olej. Až je rozpálený, začneme vkládat donuty nafouklejší stranou do hrnce a mírně smažíme z obou stran. Smažíme pozvolna, donuty nesmí v oleji dlouho plavat a zároveň se nesmí smažit prudce. Pak je pokládáme na papírový ubrousek, který nasaje zbytek oleje. (Tedy smažení si pohlídejte, nesmažte příliš rychle při vysoké teplotě, donuty by mohly zůstat uvnitř syrové. Nesmažte je však ani příliš dlouho, nasály by příliš mnoho tuku.)

Následně si připravíme polevu z čokolády tak, že nad párou necháme rozpustit čokoládu s máslem. V polevě namočíme jednu stranu donutů a zdobíme dle fantazie a chuti.

Na tvarování donutů, kynutí, smažení a zdobení budeme potřebovat cca 40 minut.

Z výše uvedených surovin upečeme 28 donutů.

Foto: Vladěna Halatová
  • recept Vlaďčiny donuty