RECEPTY ADVENI

Veganský cizrnový sýr (bez ořechů, soji a agaru)

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Veganský cizrnový sýr (bez ořechů, soji a agaru)
Cizrnová mouka hladká 250 g
Hlavní přísada
Cizrnová mouka hladká 250 g
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Cizrnovou mouku zalijeme vodou, rozmícháme dohladka a necháme 30 minut odstát. Vmícháme lahůdkové droždí, sušenou cibuli a česnek, kurkumu a sůl. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 10 minut. Výsledná kaše musí být hodně hustá. Na závěr vmícháme citronovou šťávu a kokosový olej. Horkou kaši přendáme do formy lehce vytřené olejem, povrch uhladíme a necháme vychladnout.

Poznámka

Recept mě napadl jako alternativa k barmskému cizrnovému tofu, které je sice dobré, ale chuťově hodně nevýrazné. Inspirovala jsem se proto tím, jak se dochucují veganské sýry a výsledkem je skvělá „sýrová“ pochoutka, která neobsahuje žádné alergeny a vyjde na pár korun.

Další varianty dochucení (dochucovadla přidávejte vždy až do hotové kaše):

  • pro výraznější chuť zrajícího sýra: světlá miso pasta
  • čerstvé nebo sušené bylinky (bazalka, pažitka, oregano, …)
  • drobně nasekané ořechy
  • uzená paprika
  • prolisovaný stroužek česneku