RECEPTY ADVENI

Vánoční jogurťáčky

Bez lepku Bez sóji

Vánoční jogurťáčky
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Jogurtový krém

Poleva

Zdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Připadá vám spojení „lehké vánoční cukroví“ jako protimluv? Pak jste ještě nezkusili Vánoční jogurťáčky Heleny Vybíralové. Jogurt dodává těstu příjemnou vláčnost a krému osvěžující nakyslou chuť. Upečte je na nejbližší Vánoce a my vám zaručujeme, že prosbu „dáš mi recept“ uslyšíte častěji než kdykoliv předtím. O pochvalách nemluvě.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.

Pak ho vyválíme a vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10–15 minut.

Polovinu jogurťáčků namáčíme do polevy, klademe na mřížku a ještě než poleva zcela zaschne, zdobíme. Slepujeme jogurtovým krémem.

Postup přípravy polevy

Bílek, cukr a citronovou šťávu vyšleháme do hladké lesklé polevy.

Postup přípravy krému

Utřeme do pěny máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně zašleháme jogurt.

Z této várky upečeme 90 jogurťáčků, tedy po slepení dostaneme 45 ks cukroví.

 

V knize naleznete recept na jogurťáčky na str. 38.

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřící prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.