RECEPTY ADVENI

Vánoční jogurťáčky

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Vánoční jogurťáčky
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Na jogurtový krém

Na polevu

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Připadá vám spojení „lehké vánoční cukroví“ jako protimluv? Pak jste ještě nezkusili Vánoční jogurťáčky Helenky Vybíralové. Jogurtová bábovka či bublanina, to už tady bylo. Ale jogurt najde své uplatnění i u drobného pečiva. Křehkému těstu propůjčí příjemnou vláčnost a krému, kterým budeme kousky cukroví spojovat, zase osvěžující kyselkavou chuť. Navíc jogurt, jak známo, působí blahodárně na střevní mikroflóru a má relativně vysoký obsah bílkovin. Upečte tyto jogurťáčky na nejbližší Vánoce a my vám zaručujeme, že prosbu „dáš mi recept“ uslyšíte častěji než kdykoliv předtím. O pochvalách nemluvě.

Smícháme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) a moučkový cukr. Přidám máslo nebo Heru, bílý jogurt a lžičku citronové šťávy a vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.

Pak ho vyválíme a vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10–15 minut.

Polovinu jogurťáčků namáčíme do polevy, klademe na mřížku a ještě než poleva zcela zaschne, zdobíme. Slepujeme jogurtovým krémem.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme 90 kousků cukroví, tedy po slepení dostaneme 45 kusů jogurťáčků.

Postup přípravy polevy

Bílek, cukr a citronovou šťávu vyšleháme do hladké lesklé polevy.

Postup přípravy krému

Utřeme do pěny máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně zašleháme jogurt.

 

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

V knize naleznete recept na jogurťáčky na str. 38.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřící prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.

Foto: Adveni
  • recept Vánoční jogurťáčky
  • recept Vánoční jogurťáčky