RECEPTY ADVENI

Valašský frgál

Bez lepku Bez sóji

Valašský frgál
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na těsto

Na hruškovou náplň

Na posypku

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Frgály jsou sladké koláče, které se na Valašsku pečou už téměř 200 let. Tradičně se dělaly o největších svátcích v roce, na hody a na svatby a označení „frgály“ se původně používalo pro nepovedené kusy koláčů. Valašský frgál se vyrábí z kynutého těsta a je kulatý. Jeho obvyklý průměr je 30 cm a váha včetně náplně 600 gramů. Na rozdíl od chodských koláčů, které zdobivě kombinují tvaroh, povidla a mák, je náplň frgálů vždy jedno-druhová. Je vyšší než podkladové těsto, posypaná sladkou drobenkou. Mezi nejpopulárnější frgály se řadí makový, tvarohový, povidlový a hruškový. Sliny se Vám budou sbíhat i nad švestkovým, jablečným, ořechovým a zelným. Ty se na Valašsku vyráběly „odjakživa“. Naopak velmi oblíbené borůvkové a meruňkové varianty vznikly až v současnosti. Volba a příprava náplně je klíčová, dejte si záležet. Právě ona totiž dává frgálům chuť. Pokud zvolíte tu nejtradičnější ze všech – hruškovou, nezapomeňte ji vyšperkovat pár kapkami rumu, badyánem a skořicí.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu utřeme žloutky, máslo a zbytek cukru. K utřené hmotě přidáme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, zbytek mléka a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 60 minut.

Mezitím si připravíme hruškovou náplň – hrušky jemně pomeleme, přidáme všechny ostatní suroviny na náplň a vše dobře promícháme.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme ho na 2 díly a z každého uděláme kulatý bochánek. Plechy vyložíme pečicím papírem a bochánky na ně přeneseme. Pomocí válečku je vyválíme do kulata na tloušťku cca 5 mm.

Na vyválená těsta stejnoměrně rozetřeme náplň, pouze po obvodu necháme asi 1 cm okraj těsta. Posypeme drobenkou a necháme na teplém místě kynout cca 10 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 160 °C, ale nezapařujeme.

Okraje vykynutých frgálů potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu, zbytkem směsi frgály pocákáme a dáme péct do trouby na cca 40 minut.

Z výše uvedených surovin upečeme 2 frgály o průměru cca 27–30 cm.

Fotky z dílny Jany Fialkové shlédněte zde.

Foto: Adveni (ilustrační foto)
  • recept Valašský frgál