RECEPTY ADVENI

Vaječný chléb

Bez lepku Bez sóji

Vaječný chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z hlediska výživy se vejce řadí spolu s masem a mlékem k nejhodnotnějším potravinám a to především pro svůj vysoký podíl dobře stravitelných bílkovin. Při přípravě moučníků jsou takřka nepostradatelná – jejich nahrazování v případě potravinové alergie nebo veganského přístupu ke stravování je velkou pekařskou výzvou. Přestože při pečení chleba se bez nich docela dobře obejdete, zkuste si pro změnu jeden upéct s nimi. Těsto bude krásně pevné a pružné, chléb získá sytou barvu a vy extra porci bílkovin navíc.

Chléb podle tohoto receptu můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způso-bem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Nejprve rozšlehejte vajíčka v odměrné nádobě, pak k nim přidejte vodu do celkového množství 350 ml (vejce + voda = 350 ml). Vlijte do mísící nádoby domácí pekárny.

2. Přidejte máslo, sůl a promíchejte.

3. Přisypte směs SIMPLY ADVENI.

4. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

5. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Chléb pečte ihned, tedy neodkládejte start pečení, a jezte ho, dokud je čerstvý.

Návod k přípravě v klasické troubě

1.V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí a sůl.

2. Rozšlehejte vajíčka v odměrné nádobě, pak k nim přidejte vodu do celkového množství 350 ml (vejce + voda = 350 ml).

3. Smíchejte „suché“ a „mokré“ ingredience a hněťte do hladka (cca 5 minut).

4. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo nebo margarín a ještě krátce propracujte.

5. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

6. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.