RECEPTY ADVENI

Vaječný chléb

Bez lepku Bez sóji

Vaječný chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z hlediska výživy se vejce řadí spolu s masem a mlékem k nejhodnotnějším potravinám a to především pro svůj vysoký podíl dobře stravitelných bílkovin. Při přípravě moučníků jsou takřka nepostradatelná – jejich nahrazování v případě potravinové alergie nebo veganského přístupu ke stravování je velkou pekařskou výzvou. Přestože při pečení chleba se bez nich docela dobře obejdete, zkuste si pro změnu jeden upéct s nimi. Těsto bude krásně pevné a pružné, chléb získá sytou barvu a vy extra porci bílkovin navíc.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Nejprve rozšlehejte vajíčka v odměrné nádobě, pak k nim přidejte vodu do celkového množství 350 ml (vejce + voda = 350 ml). Vlijte do mísící nádoby domácí pekárny. Přidejte máslo, sůl a promíchejte. Přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Chléb pečte ihned, tedy neodkládejte start pečení, a jezte ho, dokud je čerstvý.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí a sůl.

Rozšlehejte vajíčka v odměrné nádobě, pak k nim přidejte vodu do celkového množství 350 ml (vejce + voda = 350 ml).

Smíchejte „suché“ a „mokré“ ingredience a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Nakonec přidejte rozpuštěné máslo nebo margarín a ještě krátce propracujte.

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

Chléb jezte, dokud je čerstvý.