RECEPTY ADVENI

Tygří mléko, aneb mléko malých faraónů

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Pracovní postup

Šáchor je papyrus a papyrus má hlízky. Říká se jim také zemní nebo tygří mandle a jsou asi jednou z nejstarších pěstovaných plodin... A protože podle Bible byl maličký Mojžíš zachráněn faraónovou dcerou v papyrovém houští, určitě mu paní faraónová pak vařila kašičku ze šáchorového mléka. Můžete to vyzkoušet taky, z rostlinných mlék má chuť snad nejpodobnější mléku, je hotové za chvilku a ani nepřijde tak draho, jako kupované sójové. A samozřejmě ho můžou i alergici na sóju či na ořechy.

Směs Adina nasypete do mixéru (vyjde to tak na množství do toho teď tak módního mixéru na smoothie) a zalijete 400–500 ml vody. Šáchor je sám o sobě přirozeně sladký, tedy nemusíte přidávat už vůbec nic, možná trochu vanilky nebo zrnko–dvě soli. Zamícháte. Necháte asi 15–30 minut nasáknout. Rozmixujete. Můžete použít tak, jak je, do koktejlů nebo kaše ani nemusíte cedit. Chcete-li mlékovaté mléko, přecedíte přes pláténko, zbylou hmotu ještě důkladně vymačkáte. Co nespotřebujete do kávy, uchováte v lednici.

Poznámka

V „mléce“ nejsou žádné emulgátory, ani zahušťovadla. Proto se po pár dnech oddělí ta jemná oříšková pasta, co tomu pití dává vzhled a chuť mléka. Ale stačí důkladně protřepat a máte mléko zpátky.