Tvarožník
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Těsto
Náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Milujete tvaroh a kdykoli si dáte tvarohový moučník, máte pocit, že je ho tam tak nějak málo? Pak jste ještě neochutnali tvarožník. Tenhle dezert doslova stojí a padá na tvarohu. Můžete si ho vylepšit rozinkami, drobným ovocem nebo kousky čokolády. Anebo si ho vychutnat jen tak. Dobrou tvarohovou chuť! Inspirováno receptem „Tvarožník“ uveřejněným v knize The Best of Apetit – 150 sladkých receptů.
Doporučujeme použít formu o průměru 26 cm.
1. Směs BISCUITS & COOKIES smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).
2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však do druhého dne.
3. Na náplň prošleháme tvaroh s mlékem, přidáme pudinkový prášek, krupicový cukr a olej nebo rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme strouhanou citrónovou kůru a rozinky.
4. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme cca 15 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a dopečeme ještě cca 5 minut.
5. Na předpečený korpus nalijeme tvarohovou náplň. Snížíme teplotu na 175 °C a pečeme dozlatova zhruba hodinu. Před podáváním můžeme pocukrovat.