RECEPTY ADVENI

Tvarohový mazanec s mákem a ovocem

Bez lepku Bez sóji

Tvarohový mazanec s mákem a ovocem
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na makovou náplň

Na pudinkovou náplň

Na ovocnou náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento mazanec je pro mlsnější jazýčky a taky pro malinko pokročilejší pekaře a pekařky. Autorka tento recept několikrát upravovala, přezkušovala, postup pečlivě popsala, takže my už můžeme jít na jistotu a pak si vynaložené úsilí náležitě vychutnat. Přesto pokud si někdo netroufá na plněný zavinutý mazanec ve formě, je možné z těsta upéci výborný tvarohový mazanec, ochucený např. brusinkami nebo rozinkami. Těsto je krásně vláčné, dobře se s ním pracuje a výsledný mazanec je nadýchaný a chuťově vynikající.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS smícháme se zbytkem moučkového cukru, bambusovou vlákninou a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, tvaroh, citrónovou kůru, zbytek mléka, žloutky a vzešlý kvásek. V kuchyňského robotu necháme zpracovat na vláčné těsto. Pak přidáme rozpuštěné máslo a znovu necháme důkladně propracovat v kuchyňského robotu, minimálně 5minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si připravíme náplně.

Maková náplň. V kastrolku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mákem, povidly a skořicí. Pak necháme vychladnout.

Pudinková náplň. Smícháme vodu, višňovou šťávu, cukr a pudinkový prášek a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout.

Třetí náplní budou višně a brusinky.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Těsto vyválíme do obdélníkového tvaru, potřeme makovou náplní, následně pudinkem, a nakonec rozprostřeme višně a brusinky. Těsto srolujeme do závinu a na silikonovém vále ho opatrně stočíme do tvaru šneka. Pozor, těsto je sice vláčné, ale díky náplni hodně křehké a má tendenci se trhat. Opatrně ho přeneseme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Na povrchu těsto upravíme – zamáčkneme tak, aby byl závin ve formě stejnoměrně – jak do výšky, tak i k okrajům.

Těsto ve formě necháme ještě zhruba 10 minut kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 40–45 minut při teplotě cca 165–170°C. Pokud by se mazanec začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení.

Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme.

Mazanec krájíme až po vychladnutí.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Tvarohový mazanec s mákem a ovocem
  • recept Tvarohový mazanec s mákem a ovocem
  • recept Tvarohový mazanec s mákem a ovocem
  • recept Tvarohový mazanec s mákem a ovocem
  • recept Tvarohový mazanec s mákem a ovocem