RECEPTY ADVENI

Tvarohový dort na brownie podkladu s karamelizovanými pekanovými ořechy

Bez lepku Bez sóji

Tvarohový dort na brownie podkladu s karamelizovanými pekanovými ořechy
Amarantová mouka 250 g
Hlavní přísada
Amarantová mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Korpus

Náplň

Přeliv

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Před nějakou dobou i k nám doputoval cheesecake, tedy sýrový dort, který si lidé ihned oblíbili. Vysoká vrstva sýru na tenkém sušenkovém základu přesvědčí asi každého. Ale proč dělat dort ze sýru, když máme kvalitní tvaroh, který v cizině téměř nikde neznají? Můžeme pak udělat zdravý tvarohový dort a pochutnat si na něm úplně stejně, zvláště když jako základ zvolíme protizánětlivou amarantovou mouku a kvalitní protizánětlivé kakao. Pekanové ořechy jsou bohaté na antioxidanty (kyselina elagová, vitamín E, beta-karoten, zeaxanthin či lutein), vykazují protirakovinné účinky a obsahují vitamíny skupiny B a vitamín E (potěší vaši pokožku) a také některé minerály (zinek, selen, železo, vápník).

Přeliv na korpus si můžeme připravit předem. Pekanové ořechy omyjeme a namočíme na minimálně 8 hodin do vody. Poté slijeme a necháme vysušit. Vzhledem k tomu, že budeme péct při vysoké teplotě, můžeme klidně narychlo vysušit v troubě (při cca 100 °C, aby se ořechy nespálily). Poté troubu rozehřejeme na 220 °C a v nepřilnavém nádobě smícháme med s vodou a případně skořicí (přidáme špetku soli, zvýrazní sladkou chuť). Vmícháme ořechy a v troubě pečeme cca 15 minut. Šťáva by se měla zahustit. Necháme vychladnout a do podávání uchováváme v lednici (vydrží několik dní).

Pro samotný dort předehřejeme troubu na 200 °C. Připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm (já jsem spodek vyložila papírem na pečení a stěny potřela máslem). Rozpustíme si ve vodní lázni máslo a vmícháme kakaový prášek. Po rozpuštění vmícháme datlový sirup a na pár minut odstavíme. V míse smícháme amaranthovou mouku s práškem na pečení, přidáme vejce a lehce vychladlou (stále tekutou) čokoládovou hmotu a vymícháme v těsto. To vlijeme a rozetřeme do připravené formy.

Rozšleháme (rozmixujeme) tvaroh s agáve sirupem, kůrou z limetky (cca 1 lžička) a vanilkovým práškem. V tuto chvíli doporučuji ochutnat, zda připadá tvaroh dost sladký (nezapomeňte, že budete přidávat pekanové ořechy v medu, takže nemusí být úplně nejsladší). Pak vmixujte vejce a hmotu nalijte na čokoládové těsto do připravené formy. Dejte péct do trouby na 10 minut, poté stáhněte teplotu na cca 140–150 °C (horkovzduch ještě méně) a pečte dalších 40 minut. Povrch by se měl zatáhnout a na pohmat bude hmota pevná, ale ne vysušená. Vypněte troubu a s pootevřenými dvířky nechte hodinu chladnout v troubě (aby se nesrazil a nespadl), poté nechte ještě hodinku vychladnout. Uchovávejte v lednici do podávání.

Poznámka

Před podáváním doporučuji vytáhnout pekanové ořechy a nechat povolit při pokojové teplotě, před podáváním každý kousek dortu dozdobte lžičkou až dvěma karamelové směsi.