RECEPTY ADVENI

Tvarohovo-povidlový kringel

Bez lepku Bez sóji

Tvarohovo-povidlový kringel
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Vladěna Halatová

Autor receptu

Vladěna Halatová, především sama celiak a máma, pro kterou se stalo bezlepkové vaření, pečení a kváskování vášní. Vlaďka je autorka tří kuchařek a zdaleka nekončí. Recepty, rady, a tipy sdílí také na svém blogu a sociálních sítích. Najdete tam i informace o jejích kurzech bezlepkového pečení a kváskování, které si vyžádal zájem jejich fanoušků. Kurzy se konají po celé republice a také na Slovensku.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z droždí, části cukru a vlažného mléka necháme v hrníčku vzejít kvásek.

V míse smícháme směs se špetkou soli, zbytek cukru a mléka, žloutky, rozpuštěné sádlo a zakysanou smetanu. Pak přidáme bublající kvásek. Vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod poklopem kynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem (za cca 40–50 minut), „popřekládáme“ ho a pomoučenýma rukama nebo válečkem rozválíme na velmi tenký plát obdélníkového tvaru.

Tento obdélník potřeme povidly a dále na něj rozetřeme tvarohovou náplň, kterou si připravíme tak, že vyšleháme tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Srolujeme jako roládu (ideálně již na pečícím papíře, abychom nemuseli přenášet). Srolovanou „roládu“ ostrým nožem uprostřed rozřízneme a rozřízlé části (jakoby dva prameny copu) překládáme přes sebe. Při tomto překládání se nám těsto téměř automaticky začne stáčet do kolečka. Těsto pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem.

Kringel vložíme do trouby rozpálené na 180 °C. Jakmile bude mít světle hnědou barvu z horní i spodní části, je upečený.

Foto: Vladěna Halatová