RECEPTY ADVENI

Tvarohové řezy

Bez lepku Bez sóji

Tvarohové řezy
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Těsto

Náplň

Dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento recept je o něco pracnější, ale vynaložené úsilí se rozhodně vyplatí. Výsledkem je moučník lehký jako obláček s příjemně nakyslou tvarohovou chutí a jemným nadýchaným piškotem. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak posypka ze strouhané čokolády či sekaných ořechů, případně – pokud se nedokážete rozhodnout – kombinace obojího. Pokud řezy upečete v kulaté formě, obstojí se ctí i jako dort na oslavu narozenin nebo jinou sváteční příležitost.

Žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem do husté pěny. Postupně přidáváme směs BAKE-A-CAKE s kypřicím práškem a šleháme dohladka. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh a zlehka ho zapracujeme do žloutkové pěny.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečený korpus rozdělíme na třetiny.

V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem tvaroh se změklým máslem a moučkovým cukrem do pěny. Mléko s vanilkovým cukrem a žloutky dáme do rendlíku. Šleháme přímo na ohni, dokud směs nezačne vřít. Ihned odstavíme.

Do připraveného tvarohu vmícháme teplou žloutkovou směs a vyšleháme nadýchaný krém. Dáme ho na 15 minut do chladničky, aby ztuhl a dal se dobře roztírat.

Na jednu třetinu korpusu rovnoměrně rozetřeme třetinu tvarohového krému, přikryjeme druhým korpusem, potřeme druhou třetinou krému a přikryjeme třetím korpusem. Povrch potřeme zbylým krémem.

Moučník posypeme nastrouhanou čokoládou nebo nasekanými ořechy a dáme chladit. Před podáváním ho nakrájíme na řezy. Uchováváme v ledničce.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v receptu používáme směs BAKE-A-CAKE, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „FIALOVOU“ směsí. V některých případech jsme si dovolili malinkou úpravu poměru ingrediencí, aby nám recept na naši směs „pasoval“ lépe. A výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

V knize naleznete recept na tvarohové řezy na straně 36.