RECEPTY ADVENI

Tvarohové jahodové knedlíky

Bez lepku Bez sóji

Tvarohové jahodové knedlíky
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Budeme také potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ovocné knedlíky jsou tradiční jídlo moravské a české kuchyně, to je známá věc. Co se týče samotného těsta na ovocné knedlíky, máme my Češi a Moravané nesmírně tvůrčí duši. Umíme je připravit z těsta kynutého, nebo z těsta bramborového, z těsta tvarohového a dokonce z těsta odpalovaného. Dle těsta pak také často volíme ovocnou náplň a k dané ovocné náplni pak nejvhodnější posyp. Zkrátka – je to takové naše kulinářské umění a srdcová záležitost. Tak například pro ovocné knedlíky z bramborového těsta jsou nejtypičtější náplní švestky. Navrch se pak sypou mákem a cukrem a polévají se rozpuštěným máslem. Knedlíky z tvarohového těsta nejčastěji plníme jahodami a sypeme je strouhaným tvarohem a cukrem, poléváme je máslem. A tak si je připravíme i zde.

Z výše uvedených surovin připravíme zhruba 10 knedlíků.

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme lepivější těsto. Mouku přidáváme postupně podle toho, jak mokrý máme tvaroh. Těsto by nemělo být tuhé, protože by po uvaření zůstalo moučnaté.

Z těsta lžící odkrajujeme kousky a na pomoučeném stole vytvoříme placičky, do kterých zabalíme jahody. Místa, kde se nám setkává těsto, k sobě pěkně přitiskneme, aby se dovnitř při vaření nedostávala voda. Vytvarujeme kuličky.

Dáme vařit vodu, kterou lehce osolíme. Když voda začne vařit, vložíme knedlíky, jemně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme cca 8 minut – podle velikosti.

Uvařené knedlíky lze i zamrazit. K ohřívání je nejlepší použít „pařáček“, budou pak zase vláčné.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Tvarohové jahodové knedlíky