RECEPTY ADVENI

Tvaroho-pohankový koláč s ostružinami

Bez lepku Bez sóji

Tvaroho-pohankový koláč s ostružinami

Hlavní přísady

Ostropestřecová mouka 250 g
Ostropestřecová mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Těsto

Náplň

Drobenka

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ostropestřec mariánský má unikátní nutriční a léčivé vlastnosti. Obsahuje vitamin E, který je silným antioxidantem, a přispívá tak k ochraně organismu před civilizačními chorobami, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes. Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové plodiny, které mají mimo jiné léčivé účinky včetně těch protizánětlivých. Když se spojí s velmi výživnou jáhlovou moukou, máme skvělý základ pro bezlepkové pečení. Přidejte ostružiny, které patří mezi přírodní antihistaminika, nebudete litovat! Nakonec zjistíte, že dobré jídlo může být i vaším lékem.

Troubu si předehřejeme na 170 °C a připravíme si menší plech (já jsem vystlala pečícím papírem). Bílky si oddělíme od žloutků a našleháme je se špetkou soli. Utřeme si máslo se žloutkem a cukrem. Do směsi vmícháme tvaroh a přidáme zbytek surovin na těsto. Nakonec vmícháme pěnu z bílků a těsto natřeme do připravené formy (přišlo mi spíše mazlavější). Poklademe zvoleným ovocem. Připravíme si drobenku smícháním suchých surovin a přidáme na na kousky nakrájené máslo (ideální je zapracování rukou). Já jsem použila kokosový olej, který mi k chuti kokosu seděl více. Drobenku pak rovnoměrně nadrobíme na koláč. Pečeme dozlatova, tedy cca 30 minut.