RECEPTY ADVENI

Trhanec

Bez lepku Bez sóji

Trhanec

Hlavní přísady

Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Koupit
Kypřící prášek
Kypřící prášek
Koupit
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Dohotovení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ta nejjednodušší jídla bývají často ta nejlepší. A také nejoblíbenější. Trhanec má svůj původ v rakouské kuchyni. Je to lehká karamelizovaná palačinka ze sladkého těsta natrhaná na kousky. Co kraj či dokonce rodina, to jiný způsob dochucení. Někde přidávají rozpečená jablka a rozinky, jinde lesní ovoce a tvaroh či šlehačku. V každém případě jde o výborný a rychlý pokrm, který zafunguje jako sladký oběd pro děti i jako dezert k nedělní kávě.

1. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh.

2. Smícháme směs BAKE-A-CAKE s kypřicím práškem. K ušlehaným žloutkům střídavě přidáváme mléko a sypkou směs. Šleháme, dokud nezískáme kompaktní těsto hutnější konzistence než např. na palačinky. Na závěr vmícháme sníh z bílků.

3. V pánvi rozehřejeme máslo, nalijeme vyšší vrstvu těsta a opékáme z obou stran. Pozor, hlídáme si teplotu, těsto má tendenci se připalovat.

4. Opečenou placku ještě na pánvi roztrháme vidličkou a dopečeme dozlatova.

5. Trhanec přemístíme na talíř a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Takto postupujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.

6. Pocukrovaný trhanec dozdobíme oslazeným tvarohem a ovocem či marmeládou.