Trhací sladký chlebík
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Angličané mají ozdobné odlamující houstičky fan tans. Němci se pyšní chlebem na oslavy partybrot, ze kterého si „odlupují“ jednotlivé kousky. Američané mají tzv. monkey bread – opičí chléb, ze kterého odebírají jednotlivé části… My máme Ivu Vašátkovou a tento její vskutku originální trhací sladký chlebík! Iva recept na sladký trhací chlebík úspěšně upravila a převedla do bezlepkové verze na základě Zelené Adveni. Je parádní, vyzkoušejte ho.
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, špetku soli, rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 45 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme a zapracujeme do něj brusinky a plátky mandlí. Pak těsto rozválíme na obdélník o rozměrech zhruba 25 cm × 45 cm.
Tento obdélníkový plát těsta posypeme krupicovým cukrem smíchaným se skořicí.
Následně plát rozřízneme na pět pruhů a ty naskládáme na sebe. Poté na sebe naskládané pruhy rozřežeme na šest dílků. Pak již jednotlivé dílky skládáme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem a to nastojato – řezem nahoru.
Potřeme máslem a pečeme na 180 °C asi 40 minut, vždy podle typu trouby.