RECEPTY ADVENI

Trhací chlebík bylinkový

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Trhací chlebík bylinkový
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Angličané mají ozdobné odlamující houstičky fan tans. Němci se pyšní chlebem na oslavy partybrot, ze kterého si „odlupují“ jednotlivé kousky. Američané mají tzv. monkey bread – opičí chléb, ze kterého odebírají jednotlivé části… My máme Ivu Vašátkovou a její vskutku originální trhací chlebíky! Sladkou verzi najdete na předchozí straně. Zde verze slaná – bylinková – vynikající!

Do skleničky nalijeme 150 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, bambusovou vlákninu, sůl, olej, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé vláčné těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme kynout zhruba 50 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Pak těsto rozválíme na obdélník o rozměrech zhruba 30 × 50 cm.

Tento obdélníkový plát těsta potřeme rozpuštěným máslem s bylinkami, posypeme sušeným česnekem a strouhaným sýrem.

Následně plát rozřízneme na pět pruhů a ty naskládáme na sebe. Poté na sebe naskládané pruhy rozřežeme na šest dílků. Pak již jednotlivé dílky skládáme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem, a sice nastojato, pěkně jeden za druhým a řezem nahoru.

Potřeme rozpuštěným máslem, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout ve formě.

Poté pečeme na 200 °C prvních 10 minut, pak teplotu stáhneme na 190 °C a dopékáme dalších 30 minut.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Trhací chlebík bylinkový
  • recept Trhací chlebík bylinkový
  • recept Trhací chlebík bylinkový
  • recept Trhací chlebík bylinkový