RECEPTY ADVENI

Trdelník

Bez lepku Bez sóji

Trdelník
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dle pranostiky na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. A právě na tento svátek pekl se hojně v domácnostech trdelník, který svým tvarem skutečně připomíná svinutého hada. Trdelník je sladká pochoutka z kynutého těsta, původem z Maďarska. Na slovensko-moravské pomezí, do městečka Skalice, ji podle legendy přivezl sedmihradský kuchař, který sloužil maďarskému hraběti, generálovi a spisovateli Jószefu Gvadányimu. Ten se ve slovenské Skalici usadil na konci 18. století. V současnosti má Slovensko pro Skalický trdelník registrovanou známku EU „chráněné zeměpisné označení“. Městečko Skalice je na svůj trdelník náležitě pyšné. Každoročně v květnu pořádá Trdlofest – jednodenní festival lidové hudby a folklóru. Návštěvníci se tam mohou seznámit i s tradiční přípravou trdelníků. Ta spočívala v tom, že kynuté těsto se rozválené v pruzích navíjelo na válec z bukového dřeva o průměru 8 až 10 cm a peklo se v žáru z dřevěného uhlí. Bukový válec s klikou se nazývá trdlo a odtud tedy název této pochoutky. Trdlo se pro přípravu trdelníků používá dodnes, jen dřevo většinou nahradil kov. Při pečení se trdlo otáčí a těsto se potírá mlékem, dokud nezíská zlatočervenou barvu. Dnes označujeme trdlem osoby neohrabané a nemotorné. Věděli jste, že za to vděčí právě tomuto kuchyňskému náčiní a jeho nepravidelnému nemotornému pohybu?

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, máslo, žloutky, zbytek mléka a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Mezitím si připravíme rovné zavařovací sklenice, které obalíme alobalem.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a vyválíme tenkou placku, kterou nařežeme na proužky – ty pak omotáme okolo připravených sklenic. Sklenice dáme na plech tak, aby se těsto plechu nedotýkalo (tzn. „na stojáka“) a necháme na teplém místě kynout cca 10 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 200 °C, ale nezapařujeme.

Vykynuté trdelníky vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut.

Po upečení ještě horké trdelníky potíráme máslem a obalujeme dle chuti ve skořicovém cukru, mletých oříškách apod. Poté trdelníky ze sklenic opatrně stáhneme a necháme vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme cca 8 trdelníků.

Foto: Adveni (ilustrační foto)
  • recept Trdelník