RECEPTY ADVENI

Tortilly

Bez lepku Bez sóji

Tortilly
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na zapracování a podsypání před vyvalováním

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tortilla bývá nejčastěji z kukuřičné mouky, nebo z mouky pšeničné. A z naší Modré směsi chutná taky báječně. Vyzkoušejte to!

Ze všech surovin uhněteme vláčné těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na zhruba 1 hodinu ho uložíme do lednice „odpočinout“.

„Odpočinuté“ těsto přeneseme na pomoučený vál, ručně ho hněteme a zapracujeme do něj ještě 50 g směsi BREADS & BAGUETTES. Hněteme 5–8 minut, dokud těsto není měkké, pružné a nelepivé. Výsledné těsto má svou konzistencí připomínat plastelínu Play doh.

Těsto si rozdělíme na 10–12 zhruba stejných kuliček. Jednotlivé kuličky rozválíme na placky o tloušťce 1–2 mm. Pokud je těsto studené, nebude se nám k válu (silikonové podložce) lepit. Pokud těsto už mírně zteplalo a lepí se, můžeme malinko podsypat moukou. Vyválené placky se dají skládat na sebe, neslepí se, ani se netrhají při přenášení na pánev, i když jsou tenké.

Pečeme na suché rozpálené pánvi cca 1–2 minuty z každé strany, dokud se neobjeví hnědé „puchýřky“. Pozor, ze začátku to půjde pomaleji, jak je pánev postupem doby více horká, pečení bude rychlejší.

Po vytažení z pánve je tortilla trochu tvrdší, ale když ji zabalíme do utěrky a necháme ji chvilku „odpočinout“, změkne a dá se motat, nepraská.

Foto: Jana Fialková
  • recept Tortilly
  • recept Tortilly
  • recept Tortilly
  • recept Tortilly