RECEPTY ADVENI

Toastový chléb

Bez lepku Bez sóji

Toastový chléb
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

1. Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

2. Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, zbytek vody (330 ml) a nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut.

3. Vzniklé těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

4. Těsto vytvarujeme do válce o stejné délce jakou má forma. Formu vyložíme pečicím papírem, vložíme do ní těsto a srovnáme ho. Těsto postříkáme vodou z rozprašovače, zakryjeme ho potravinářskou fólií tak, aby se ho nedotýkala, a na teplém místě necháme kynout 50 minut.

5. Mezitím si vyhřejeme troubu na 220 °C.

6. Vykynuté těsto potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem a vložíme do trouby na nejnižší rošt.

7. Teplotu ihned stáhneme na 200 °C a pečeme cca 10 minut na vrchní i spodní pečení. Pak troubu přepneme jen na spodní pečení a dopékáme ještě cca 50 minut.

8. Upečený chléb vytáhneme z trouby. Ve formě ho necháme odpočívat ještě 10 minut, teprve pak ho z formy vytáhneme a necháme vychladnout na mřížce.

Z uvedeného množství upečeme 1 toastový chléb ve formě o velikosti cca 11×30 cm.

Fotky z dílny Lenky Jurečkové shlédněte zde.

Foto: Adveni
  • recept Toastový chléb