RECEPTY ADVENI

Tmavé slunečnicové / Dýňové bulky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Tmavé slunečnicové / Dýňové bulky
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tmavé semínkové bulky. Někdo rád slunečnicové, někdo dýňové, někdo vytvoří mix. A pak jsou zde ti, kteří povolí uzdu fantazii a také peněžence a zkusí semínka konopná. Bez zajímavosti nejsou ani semínka sezamová, obzvláště bude-li kombinovat sezam bílý a sezam černý. Další pro oko přitažlivou kombinaci vytvoříte semínky lněnými zlatými a hnědými. Ať už zvolíte jakákoliv semínka, tyto bulky podle receptu Lenky Jurečkové zkusíte 1× a pak… už je zařadíte do svého jídelníčku napořád.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES, sůl, olej, zbytek vody, kvásek a před koncem míchání semínka. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a několikrát ho přeložíme. To znamená, že těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, atd.

Těsto si rozdělíme na 5 dílů a každý díl znovu zpracujeme překládáním (stejně jako jsme před tím překládali celý kus těsta) a vytvoříme z něj bulku.

Plech vyložíme pečícím papírem a naskládáme na něj bulky. Postříkáme je vodou z rozprašovače a posypeme semínky (semínka do těsta malinko „připlácneme“). Plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala bulek. Takto necháme na teplém místě kynout ještě cca 30 minut.

Mezitím si vyhřejeme troubu na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté bulky znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut na 250 °C. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 190 °C a dopékáme cca 15 minut.

Hotové bulky necháme vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme 5 ks bulek.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Tmavé slunečnicové / Dýňové bulky
  • recept Tmavé slunečnicové / Dýňové bulky
  • recept Tmavé slunečnicové / Dýňové bulky
  • recept Tmavé slunečnicové / Dýňové bulky