RECEPTY ADVENI

Teffový kořeněný koláč

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Teffový kořeněný koláč

Hlavní přísady

Teffová mouka tmavá 250 g
Teffová mouka tmavá 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Teffové zrno patří mezi přirozeně bezlepkové plodiny. Obsahuje řadu minerálních látek a má tak nezastupitelnou roli v dietě nejen celiaků. Teff je také dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů, vlákniny a přírodních látek, díky nimž má teff antioxidační vlastnosti, schopnost regulovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, i příznivé účinky na naše trávení.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Nachystáme si pekáček (20×20 cm) a vyložíme papírem na pečení. Všechny „mokré“ ingredience musí být při pokojové teplotě, aby se vám nevysrážel rozpuštěný kokosový olej (olej pro rozpuštění stačí položit na teplé místo nebo postavit do teplé vody). V misce si smícháme všechny sypké suroviny (prvních 9 ingrediencí). V misce zvlášť smícháme jablečný protlak s rozpuštěným kokosovým olejem, melasou a medem. K mokré směsi přidáme suchou a zamícháme. Do pekáčku rozetřeme těsto (bude spíše lepivé, hutné) a poklademe jej nakrájenými jablky. Můžeme posypat třtinovým cukrem nebo pokapat ještě medem (případně třeba posypat kokosem). Pečeme 25–30 minut. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny vychladnout.