RECEPTY ADVENI

Sýrový chléb (se sýrem typu Cottage)

Bez lepku Bez sóji

Sýrový chléb (se sýrem typu Cottage)
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Cottage sýr je oblíbený u dietářů i u těch, kdo tzv. budují svalovou hmotu. Kromě mléčného proteinu kaseinu, který umí zaměstnat trávení a zasytí tak na delší dobu, obsahuje také zdravé bakterie. Podobně jako jogurt či podmáslí dodá chlebu sametovou vláčnost a příjemně nakyslou chuť.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu. Přidejte máslo, sůl, kmín a vejce. Zamíchejte. Dále do nádoby dejte čerstvý sýr typu Cottage. Pak přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín. Dále přidejte čerstvý sýr typu Cottage a vejce. Přilijte vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a ještě krátce propracujte.

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.