RECEPTY ADVENI

Svatomartinské ořechové rohlíčky (bez droždí)

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Svatomartinské ořechové rohlíčky (bez droždí)
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na ořechovou náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Svatomartinské rohlíčky se pečou, jak jinak, v období svátku sv. Martina. Nazývají se také martiny, roháče, rohy, zahýbáky, vandrovnice a také martinské podkovy. Do podkovy se tvarovaly údajně podle podkovy koně, na kterém přijel sv. Martin. Plnily se povidly, mákem, perníkem, ořechy a také mrkví. Podle českých obrozeneckých historiků měly tvarem připomínat růžky Baccha, boha vína a opilství, do jehož svátku položila církev i svátek sv. Martina a pekaři tak začali péct pečivo podobné těmto růžkům. Při náboženských svátcích ostatně bylo běžné bohům obětovat pečivo, které znázorňovalo je samotné nebo některý z jejich atributů. Podle dalšího zdroje měly martinské rohlíky připomínat starověký rok k pití, který byl z býka obětovaného sv. Martinu, křesťanskému patronu pastýřů a stád.

Nejprve si připravíme ořechovou náplň. V míse smícháme mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Vznikne tužší a lepivá jednolitá hmota.

V jiné, větší míse (ideálně od robota) smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), prášek do pečiva, špetku soli a cukr. Přidáme žloutek, olej a tvaroh a hněteme do hladka cca 5 minut. Vznikne nám těsto, které vůbec nelepí.

Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny vyválíme kruh, který rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků.

Na širší konec každého trojúhelníku klademe kávovou lžičkou ořechovou náplň, lehce zahneme rohy směrem dovnitř, aby nám náplň nevytekla při pečení, a smotáme k užšímu konci jako rohlíček. Můžeme lehce zahnout do „podkovy“. Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu rozpálíme na 200 °C.

Před pečením potřeme všechny rohlíčky rozšlehaným vajíčkem a vložíme do rozpálené trouby.

Pečeme 20 až 25 minut do zlatova. Ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.

Doba pečení je pouze informativní, je třeba postupovat dle zkušeností s vlastní troubou.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 16 kusů rohlíčků.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Svatomartinské ořechové rohlíčky (bez droždí)