RECEPTY ADVENI

Španělské sušenky Alfajores

Bez lepku Bez sóji

Španělské sušenky Alfajores
Kokosová mouka 250 g
Hlavní přísada
Kokosová mouka 250 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Alfajores jsou takovou vzpomínkou na dobu, kdy Španělsku vládli Arabové a mandle a ořechy rostly všude, kam oko dohlédlo. A cukr byl znamením bohatství. Takže se s ním nešetřilo. Sladké sušenky slepené něčím ještě sladším krásně vyvažují hořkost silného španělského expressa.

Suroviny kromě vejce zpracujte v robotu na drobenku. Přendejte do mísy a přidejte vejce. Vznikne vláčné těsto, podobné modelíně. Vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie. Dejte odpočinout do lednice minimálně na 2 hodiny, lepší ale přes noc. Ze ztuhlého válečku nařežte cca 2 mm plátky ostrým nožem. Pečte na plechu v troubě předehřáté na 160 °C cca 15 minut dorůžova.

Poznámka

Jsou dobré i samotné, ale možno je i slepit. Původní Alfajores jsou slepované zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem, často kozím, lze je slepovat i Nutellou.