RECEPTY ADVENI

Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Čirok propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme, čirok zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit. Vaříme doměkka, asi 50–60 minut, podle potřeby doléváme vodu.

Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme houby (sušené předem namočíme, opět nejlépe přes noc, mražené rozmrazíme, čerstvé očistíme a nakrájíme na plátky). Podlijeme trochou vody a dusíme 20 minut. Na posledních 5 minut přidáme rozmarýn. Když jsou houby měkké, vmícháme uvařený čirok, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut podusíme. Na závěr vmícháme smetanu, podle potřeby dochutíme a můžeme podávat.

Poznámka

Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz, kde jsem objevila recept na rozmarýnovou krkovičku podávanou na smetanových kroupách. Jako vegetarián jsem vynechala krkovičku a kroupy nahradila bezlepkovou alternativou. A moc jsem si pochutnala.