RECEPTY ADVENI

Slunečnicový koláč

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Slunečnicový koláč
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Na polevu

Pracovní postup

Jednoduchý, neuvěřitelně vláčný a chuťově skvělý moučník nejen k nedělní kávě.

Nejprve promícháme všechny sypké suroviny, poté přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a metličkou nebo šlehačem vypracujeme ne příliš řídké, ale snadno roztíratelné těsto. Na závěr vmícháme 2/3 slunečnicových semínek. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se koláč odspodu nezapařil.

Zatímco koláč chladne, připravíme si polevu. Všechny suroviny připravíme do mističky nebo rendlíčku a za stálého míchání rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni. Polevu rozetřeme na vychladlý koláč a necháme chvíli ztuhnout. Když je poleva již pevnější, ale ne zcela ztuhlá, posypeme povrch zbylými slunečnicovými semínky a necháme ztuhnout.