RECEPTY ADVENI

Slaný bezlepkový koláč s batáty a žampiony

Bez lepku Bez sóji

Slaný bezlepkový koláč s batáty a žampiony
Tapiokový škrob 250 g
Hlavní přísada
Tapiokový škrob 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Slané koláče, nebo-li quiche, jsou velmi známé v cizině. Pokud se vám však nechce válet s těstem a přidávat spoustu másla do korpusu, zkuste si umíchat jednoduchý slaný koláč, který poslouží nejen jako rychlá svačinka, ale klidně jako zajímavá večeře. Když smícháme výživné a protizánětlivé mouky s ještě výživnějšími batáty, dostaneme zdravou alternativu. Mimochodem žampiony patří mezi potraviny, které pomáhají bojovat proti rakovině, dopřejte si je tedy pravidelně.

Dopředu si podusíme batáty (1 velký nebo 2 malé). Batáty omyjeme a i ve slupce dáme na cca 20 minut podusit. Necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 175 °C a připravíme si kruhovou formu o průměru 27 cm.

Smícháme si suché ingredience dohromady a přidáme na drobno nasekanou šalvěj i petrželku. Přidáme vejce a mléko a smícháme v těsto. Necháme cca 10 minut odstát. Mezitím si očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky, batáty oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky, pórek nakrájíme na tenčí kolečka. Těsto vlijeme do předem připravené formy a posklademe na střídačku do kolečka plátky batátů, které prokládáme plátky žampionů. Posypeme pórkem a nakonec poklademe ricotou. Můžeme ještě lehce posolit. Dáme péct do trouby na 25 minut, poté posypeme nastoruhaným sýrem a pečeme dalších 8–10 minut.