RECEPTY ADVENI

Slaninový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Slaninový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud patříte k těm, kdo by pro vůni opečené slaniny vraždili, asi máte jasno, že tento recept je pro vás ten pravý! Slaninový chléb využijete jako základ nejrůznějších chuťovek na oslavu, ale i jako voňavou přílohu k výrazné polévce typu česnečka či hrachovka. A pokud milujete chleba stejně jako my, dáte si ho jen tak k pivu nebo vínu. Pozor! Na slanině nešetřete, na kvalitě v tomto případě záleží.

Chléb podle tohoto receptu můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způso-bem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu.

2. Můžete přidat tuk, který Vám vznikl při opékání slaniny (max. 1 polévková lžíce).

3. Přidejte sůl, kmín a slaninu. Promíchejte.

4. Přisypte směs SIMPLY ADVENI.

5. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a slaninu.

2. Přilijte vlažnou vodu a dobře propracujte (cca 5 minut).

3. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.