RECEPTY ADVENI

Slaninový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Slaninový chléb

Hlavní přísady

Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Koupit
Bezlepkové chlebové koření
Bezlepkové chlebové koření
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud patříte k těm, kdo by pro vůni opečené slaniny vraždili, asi máte jasno, že tento recept je pro vás ten pravý! Slaninový chléb využijete jako základ nejrůznějších chuťovek na oslavu, ale i jako voňavou přílohu k výrazné polévce typu česnečka či hrachovka. A pokud milujete chleba stejně jako my, dáte si ho jen tak k pivu nebo vínu. Pozor! Na slanině nešetřete, na kvalitě v tomto případě záleží.

Chléb podle tohoto receptu můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způso-bem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu.

2. Můžete přidat tuk, který Vám vznikl při opékání slaniny (max. 1 polévková lžíce).

3. Přidejte sůl, kmín či chlebové koření a slaninu. Promíchejte.

4. Přisypte směs BREADS & BAGUETTES.

5. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs BREADS & BAGUETTES, droždí, sůl, kmín a slaninu.

2. Přilijte vlažnou vodu a dobře propracujte (cca 5 minut).

3. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

Foto: Adveni
  • recept Slaninový chléb
  • recept Slaninový chléb