RECEPTY ADVENI

Škvarkový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Škvarkový chléb

Hlavní přísady

Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Koupit
Bezlepkové chlebové koření
Bezlepkové chlebové koření
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Diety pusťte na chvilku z hlavy a zahřešte si s úžasně křehkým škvarkovým chlebem. Recept je inspirovaný venkovskou kuchyní našich babiček a prababiček. Ty využívaly škvarky na mnoho způsobů, oblibě se těšily např. škvarkové placky z bramborového těsta. Škvarkový chléb oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci dát si ho i k dobré husté polévce anebo jen tak…

Chléb podle tohoto receptu můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způso-bem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu.

2. Přidejte sůl a kmín či chlebové koření. Promíchejte.

3. Přisypte směs BREADS & BAGUETTES.

4. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

5. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

6. Jakmile pekárna vydá zvukový signál, přidejte škvarky.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs BREADS & BAGUETTES, droždí, sůl, kmín a škvarky.

2. Přilijte vlažnou vodu a dobře propracujte (cca 5 minut).

3. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

Foto: Adveni
  • recept Škvarkový chléb
  • recept Škvarkový chléb