RECEPTY ADVENI

Škvarkový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Škvarkový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Diety pusťte na chvilku z hlavy a zahřešte si s úžasně křehkým škvarkovým chlebem. Recept je inspirovaný venkovskou kuchyní našich babiček a prababiček. Ty využívaly škvarky na mnoho způsobů, oblibě se těšily např. škvarkové placky z bramborového těsta. Škvarkový chléb oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci dát si ho i k dobré husté polévce anebo jen tak…

Chléb podle tohoto receptu můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu. Přidejte sůl a kmín. Promíchejte. Přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Jakmile pekárna vydá zvukový signál, přidejte škvarky.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a škvarky.

Přilijte vlažnou vodu a dobře prohněťte (cca 5 minut).

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.