RECEPTY ADVENI

Šimlová rýže

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Šimlová rýže
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Rýži jen lehce opláchneme, abychom ji zbavili případných nečistot, ale zachovali část škrobu, který má na svém povrchu. Poté ji zalijeme mlékem a pod pokličkou vaříme na nejnižším plameni 15 minut. Ke konci vaření kontrolujeme, jestli má rýže dostatek tekutiny, a případně dolijeme trochu mléka nebo vody. Vmícháme mletý mák, kokos a konopné semínko a za stálého míchání dvě minuty společně povaříme. Podle potřeby dolijeme ještě trochu tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence. Osladíme podle chuti a ihned podáváme.

Poznámka

Když jsem byla malá, měla maminka v kalendáři recept na šimlové koláče, do kterých se jako nádivka míchal tvaroh s mákem. Tenkrát se mi ten název moc líbil a dnes jsem si ho vybavila, když jsem se tak dívala na svou strakatou rýži. Kromě toho, že je kaše krásně barevná, dodá nám spoustu vápníku (z máku) a hořčíku (z konopného semínka).