RECEPTY ADVENI

Šátečky z plundrového těsta

Bez lepku Bez sóji

Šátečky z plundrového těsta
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na těsto

Na pudinkovou náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Plundrové těsto je pro mnohé výzva samo o sobě. Bezlepkové plundrové pak je „vyšší dívčí“, ale jde to. Dlouho, opravdu hodně dlouho jsem se s ním prala, protože se vždy vynořilo nějaké ALE. A pak - se Zelenou Adveni se konečně zadařilo přesně tak, jak jsem si představovala. Samo sebou, není to úplně jednoduché, chce to notnou dávku opatrnosti, trpělivosti a pozor, v neposlední řadě i rychlosti. Z této dávky vznikne 6 šátečků. Větší množství nedoporučuji dělat, protože více těsta = více práce a také větší pravděpodobnost, že se něco pokazí. Upozorňuji, že těsto, oproti lepkovému, nenecháváme ze začátku kynout. Ale vše se podrobně dozvíte v postupu.

Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečicí papíry, a vyválíme čtverec o rozměrech 20×20 cm. Uložíme do lednice.

Z ostatních surovin vypracujeme těsto. Nejprve začneme mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Necháme cca 5 minut odpočinout, potom těsto dáme na pomoučenou pracovní plochu a vypracujeme pružné nelepivé těsto.

Těsto NENECHÁME kynout, ale hned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně do těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažíme se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehneme ke středu, s druhou stranou uděláme totéž a jako poslední krok složíme na sebe.

Těsto uložíme na 1 hodinu do lednice, pak důkladně pomoučíme pracovní desku a opět rozválíme do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujeme uvedenou 1 hodinu. Při válení můžeme zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, to je u bezlepkového pečení normální jev. Pokud vidíme, že z vrchu nebo ze spodu prosakuje máslo, pomoučíme povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujeme přes máslo. Když máme obdélník vyválený, tentokrát přeložíme jako papír, který skládáme do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět uložíme do lednice.

Tento postup zopakujeme ještě jednou.

Nyní když vytáhneme těsto z lednice, rozválíme ho zhruba na tloušťku 0,5 cm. Z těsta vyřízneme čtverce. Já dělám 4 kusy a zbytek těsta zpracuji na malé roládky plněné pudinkem a čokoládou.

Čtverec nařízneme a přeložíme podle následujících obrázků:

Plnit můžeme dle libosti. Já používám nejčastěji pudink v kombinaci s lesním ovocem.

Pudinkovou náplň připravíme následovně. 150 ml mléka přivedeme k varu. Ve zbylém množství rozmícháme vanilkový prášek, cukr a za stálého míchání přiléváme k mléku na sporáku. Mícháme do zhoustnutí, odstavíme a okamžitě přetáhneme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup, a necháme vychladnout. Tento krok je dobrý udělat v průběhu přípravy těsta, abychom na vytvarované koláčky nanášeli opravdu studený pudink.

Pudink naneseme do středu koláče a poklademe ovocem.

Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě rozpálené na 220 °C do zezlátnutí.

Z výše uvedených surovin upečeme 4 až 6 šátečků.

Foto: La Teta
  • recept Šátečky z plundrového těsta